.

FAQ / Motorna Ulja za Komercijalna Vozila

Da li postoji razlika između ulja koja su namenjena za upotrebu u putničkim automobilima i ulja za upotrebu u komercijalnim vozilima?

Motorna ulja za upotrebu u komercijalnim vozilima se razlikuju od onih za automobile i laka komercijalna vozila, iz sledećih razloga:

-       Koriste se pri radu motora na velikim opterećenjima

-       Koriste se u motorima velike snage

-       Postoji potreba za produženim intervalima zamene ulja do 100 000 km ili 250 radnih sati (u nekim slučajevima čak 400 radnih sati).

Moje vozilo je prilično staro. Koje ulje treba da koristim?

Obično, ulja sa specifikacijama niskih performansi treba da se koriste u skladu sa potrošnjom i cenom. Pošto u našem geografskom području imamo ozbiljne vremenske i temperaturne varijacije, korišćenje SAE 30, SAE 40, SAE 50 ulja nije uvek ispravna odluka. Obzirom na primenu tokom cele godine, korišćenje multigradnih ulja, kao što su 15W-40, 20W-50, preporučljivo je u standardnim intervalima zamene.

Na primer, poznate vrste ulja Prista Super 3 SAE 30, Prista Super 3 SAE 40, Prista Super 3 SAE 50 mogu biti zamenjena sa Prista Super 15W-50 i 20W-50 i Texaco Ursa HD 20W-50.

Da li su ulja namenjena za poljoprivredne mašine drugačija?

DA.

U poljoprivredi, kako bi se omogućilo svestrano korišćenje ulja, preporučuju se linije proizvoda STOU (Super Tractor Oil Universal) i UTTO (Universal Traktor Transmission Oil).

Kada STOU ulje nije propisano, treba koristiti motorno ulje prema uputstvu proizvodjača vozila.

Šta je STOU?

Ulje za podmazivanje motora, mokrih kočnica, transmisije, diferencijala i hidraulike poljoprivrednih vozila i opreme.

Proizvodi ovog tipa su Prista STOU 10W-30, 10W-40 15W-40, kao i Texaco SUTO Ektra 10W-30.

Šta je UTTO?

Ulje za podmazivanje menjača, diferencijala, mokrih kočnica i hidrauličkih sistema modernih traktora i druge opreme.